Alles wat u moet weten over het nieuwe bandenlabel

Bandenlabel

Vanaf 1 mei 2021 gaat de nieuwe versie van het bandenlabel van kracht. Deze nieuwe verordening is vastgesteld door de Europese Unie. Het nieuwe label is bedoeld om de keuze voor veilige en duurzame banden makkelijker te maken.

 

Wat is er nieuw?

 

-Een QR-code die toegang geeft tot de Europese productendatabank (EPREL), de classificatie en bijbehorende technische informatie.
-Het etiketontwerp is bijgewerkt met pictogrammen voor geluidsemissies, het aantal golven is vervangen door een letterclassificatie (zoals voor rolweerstand en grip op nat wegdek).
-De invoering van de pictogrammen “3PMSF” (3-Peak Mountain SnowFlake, een markering die aangeeft dat de band veiligheid en mobiliteit op sneeuw garandeert) en “Ice Grip”, die een minimumniveau van prestaties op ijs aangeven (voor categorie C1).
-De laagste brandstofefficiƫntieklassen (F en G) worden geschrapt om de leesbaarheid en de duidelijkheid van de beoordelingsschaal te verbeteren.
-Het gebruik van het fysieke label wordt ook verplicht voor bus- en vrachtwagenbanden. De aanduiding voor grip op ijs is niet van toepassing op banden voor vrachtwagens en bussen.

 

Betere verkeersveiligheid en een lagere uitstoot zijn de belangrijkste redenen om het label te vervangen. Dankzij duidelijke informatie kan de consument een weloverwogen keuze maken. Banden die voor 1 mei 2021 op de markt zijn gebracht hoeven niet opnieuw gelabeld te worden.